VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is spouwmuurisolatie precies?

De gevel van uw woning bestaat uit twee muren: een binnen- en buitenmuur. De holle ruimte tussen deze twee muren is de spouw. Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw opgevuld met hoogwaardig isolatiemateriaal. Er worden gaten geboord in het voegwerk en daarna wordt er isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Vanzelfsprekend worden de gaten weer netjes dichtgemaakt en op kleur gevoegd. Muurisolatie is een eenvoudige, betaalbare en effectieve isolatiemethode; wordt daarom veel toegepast.

Spouwmuurisolatie is mogelijk bij huizen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1975. In deze periode werd de spouw opengelaten, om vochtproblemen te voorkomen. Groot nadeel is dat er veel warmte door de muren verloren gaat. Na 1975 werden de spouwmuren van nieuwbouwhuizen daarom weer geïsoleerd.

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie heeft veel voordelen. Het is een effectieve isolatiemethode, omdat de temperatuur gelijkmatig verdeeld wordt in de ruimte. En het is een relatief voordelige, eenvoudige en snelle manier van isoleren. De kosten zijn laag en het rendement is hoog, binnen drie tot vijf jaar heeft u uw investering in muurisolatie terugverdiend.

Kan elke muur geïsoleerd worden?

Spouwmuurisolatie is mogelijk bij huizen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1975. In deze periode werd de spouw opengelaten, om vochtproblemen te voorkomen.
Groot nadeel is dat er veel warmte door de muren verloren gaat. Na 1975 werden de spouwmuren van nieuwbouwhuizen daarom weer geïsoleerd.

Is uw woning rond 1975 gebouwd en geïsoleerd? Dan kan het nodig zijn dat uw spouwmuurisolatie hersteld of in zijn geheel vernieuwd moet worden. Informeer naar de mogelijkheden bij O&A isolatie.

Hoelang duurt het isoleren van de muren?

Spouwmuurisolatie is de meeste voordelige manier van isoleren en heeft het hoogste rendement. Voor lage kosten per vierkante meter kunnen flinke energiebesparingen gerealiseerd worden. Na het isoleren van uw spouwmuren bespaart u jaarlijks gemiddeld € 700,- op uw energiekosten (Bron: Milieu Centraal). Binnen drie tot vijf jaar heeft u uw investering in deze muurisolatie alweer terugverdiend!

De kosten van spouwmuurisolatie hangen af van het materiaal dat wordt gebruikt, de muuroppervlakte, de spouwbreedte en de bereikbaarheid van de gevel. De prijs is opgebouwd uit een starttarief en een prijs per m2. Het starttarief van spouwmuurisolatie varieert van 785 tot 1040 euro. De vierkante meter prijs van spouwisolatie varieert tussen 20 euro en 35 euro. Deze prijzen zijn enkel indicatief.

Wilt u een exacte berekening voor uw muurisolatie? Neem dan contact op met O&A isolatie. Wij bieden u graag een scherpe offerte op maat aan.

Welke isolatiemateriaal past het beste bij mijn woning?

Voor spouwmuurisolatie kunnen verschillende materialen worden gebruikt, zoals isolatieparels, glaswol en gietschuim. Welk isolatiemateriaal het beste bij uw gevel en spouwmuur past, moet eerst onderzocht worden. O&A isolatie werkt met de volgende hoogwaardige isolatieproducten:

 • Envirofoam: gietschuim voor naadloze en vormvaste spouwmuurisolatie
 • Knauf Supafi (glaswol / inblaaswol): lage kosten en hoge energiebesparing
 • HR++ parels: aantrekkelijk geprijsde standaard polystyreenparels (EPS)
 • Neopixels: high-quality polystyreenparels (EPS)
 • Aminotherm: gietschuim voor na-isoleren en herstellen oude spouwmuurisolatie (UF-schuim)
Is er subsidie voor spouwmuurisolatie?

Als u investeert in duurzame energie en energiebesparing in uw huis, kunt u een beroep doen op de landelijke investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met deze regeling kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen (zoals spouwmuurisolatie) en aansluiting op een warmtenet.

Voorwaarden en eisen landelijke isolatiesubsidie (ISDE)

 • U bent zowel eigenaar als bewoner van de woning.
 • Er moeten minimaal twee energiebesparende maatregelen worden toegepast, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en vloerisolatie of een zonneboiler.
 • Alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil.
 • Kiest u bij het type isolatiemaatregel vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie, voor het isolatiemateriaal lokaal gespoten PIR of PUR? Dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
 • De uitvoering is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering mag u niet zelf doen.
 • U vraagt maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel subsidie aan via uw DigiD. Bij de aanvraag wordt er gevraagd naar een uitvoerdersverklaring (RVO) van het isolatiebedrijf. Deze stuurt u mee. Dat is een bewijs dat het materiaal voldoet aan de gestelde eisen voor de isolatiesubsidie.
 • U heeft geen recht op ISDE-subsidie als al een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) is verstrekt. Is die andere subsidie van een gemeente, provincie, waterschap of openbaar lichaam? Dan geldt deze voorwaarde niet als uw ISDE-aanvraag is ingediend op of na 21 april 2021.
 • Het subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal en type energiebesparende maatregelen.

Subsidie-informatie isolatiemaatregelen RVO
Wilt u specifieke en actuele subsidie-informatie over uw geplande isolatiemaatregelen? Raadpleeg dan de website van RVO: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/voorwaarden-woningeigenaren/isolatiemaatregelen

Op deze website vindt u onder andere:

 • Check deze lijst, voordat u gaat isoleren. Spouwmuurisolatie staat op de lijst. Staat uw isolatiemaatregel op de lijst? Kies dan in uw aanvraag de meldcode van de maatregel. De meldcode betekent dat de keuze die u maakt voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.
 • Subsidiebedragen per m2
 • Stappenplan voor het aanvragen van subsidie
 • Rekentool

Isolatiesubsidie gemeenten
Naast de landelijke isolatiesubsidie zijn er diverse gemeenten die ook subsidies verstrekken voor isolatiemaatregelen. Informeer bij uw gemeente naar de voorwaarden en mogelijkheden.

Energiebespaarlening huiseigenaren
Wilt u investeren in duurzaamheid en energiebesparing in uw woning, maar kunt u de isolatiemaatregelen niet betalen? En bent u eigenaar van een woning? Dan kunt u eventueel aanspraak maken op de energiebespaarrekening van het Nationaal Warmtefonds en voordelig geld lenen. Er is sprake van een lage rente, en geen afsluitkosten. Dit fonds is een initiatief van de overheid, in samenwerking met Rabobank en ASN Bank.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?
U kunt maximaal € 65.000 per woning of appartement lenen. Leent u boven de € 25.000,- (per appartement) voor een Zeer Energiezuinig Pakket of Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter? Dan moeten de maatregelen voldoen aan hogere isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid. U kunt maximaal € 50.000,- per woning lenen voor een Zeer Energiezuinig Pakket en maximaal € 65.000,- voor een Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter renovatie. Voor meer informatie: https://www.energiebespaarlening.nl

Profiteer ook van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten van isolatiemaatregelen.

Advies en hulp subsidieaanvraag spouwmuurisolatie
Het aanvragen van subsidies is geen alledaags werk. Wilt u extra informatie over de isolatiesubsidie of heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de subsidie voor uw spouwmuurisolatie? Neem dan contact op met O&A isolatie. Onze specialisten denken graag met u mee en helpen u met uw subsidieaanvraag.

Geldt het btw-tarief van 9% op arbeidskosten ook voor spouwmuurisolatie?

Is uw woning ouder dan twee jaar? Dan profiteert u van een btw-tarief van 9% voor isolatiewerkzaamheden, zoals spouwmuurisolatie. Dit verlaagde btw-tarief geldt alleen voor arbeidskosten, niet voor de kosten van isolatiemateriaal.

Hoelang gaat spouwmuurisolatie mee?

Spouwmuurisolatie gaat in principe levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen. Zeker de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 60 jaar mee.

Hoe weet ik of de spouwmuren geïsoleerd zijn?

In principe zijn alle huizen die na de periode 1975 – 1980 gebouwd zijn, voorzien van spouwmuurisolatie. Of de spouwmuur geïsoleerd is, kunt u gemakkelijk controleren. Zitten er gevoegde gaten in het voegwerk? Ja, dan is de spouwmuur geïsoleerd.

Een andere check kunt u binnen uitvoeren. Is uw woning van eind jaren ’70 of begin jaren ’80 en voelen de muren soms vochtig en koud aan, alsof er koude tocht uit de muren komt? Dan kan het nodig zijn dat uw oude spouwmuurisolatie hersteld of vervangen moet worden. Tegenwoordig is het isolatiemateriaal veel effectiever en duurzamer dan eerder gebruikte materialen. Neem contact op met O&A isolatie voor een analyse van uw muren en isolatieadvies op maat.

Kan ik vochtproblemen krijgen door spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie kan in veel gevallen toegepast worden en voorkomt juist vochtproblemen door condensatie. Mits de juiste isolatie goed is aangebracht. De meeste spouwmuren kunnen geïsoleerd worden. Maar er zijn ook gevelstenen die niet geschikt zijn voor isolatie. Bij deze stenen kunnen wel vochtproblemen ontstaan. Het is dus belangrijk dat er een grondige inspectie van de gevel plaatsvindt en risicofactoren onderzocht worden. Informeer bij O&A isolatie naar de mogelijkheden en een vrijblijvend advies.

Herstellen en verwijderen jullie ook oude spouwmuurisolatie? En wanneer is dat nodig?

Ja, O&A isolatie herstelt en verwijdert ook oude spouwmuurisolatie. Soms is het nodig om oude isolatie te herstellen of verwijderen. Dan gaat het om spouwmuurisolatie uit de jaren ’70 en ‘80. De isolatie voldeed in die periode, maar is niet meer te vergeleken met de geavanceerde isolatiematerialen van nu.

In veel gevallen is het mogelijk om uw oude spouwmuurisolatie te herstellen met bijvoorbeeld Aminotherm schuim, is een stuk voordeliger dan uw muurisolatie te verwijderen en in zijn geheel te vervangen.

Zijn uw muren geïsoleerd, maar heeft u toch nog last van vocht en toch? Neem dan contact op met O&A isolatie. Wij bekijken de gevel en onderzoeken of de oude spouwmuurisolatie nog hersteld kan worden of toch beter helemaal vervangen kan worden door nieuwe muurisolatie.

Hoe zit het met ventilatie bij spouwmuurisolatie?

Een lege spouwmuur houdt niet alleen doorslaand vocht tegen, maar heeft ook een ventilerende werking. Als je de spouw opvult met materiaal, dan neem je de isolatiefunctie weg. Kies daarom voor ademend isolatiemateriaal, zodat water in de muren via de lucht afgevoerd kan worden. Spouwisolatie vermindert niet alleen de ventilatie van de muren, maar ook de lucht in huis wordt minder goed ververst. Het is daarom aan te raden om na spouwmuurisolatie te investeren in een ventilatiesysteem of ventilatieroosters. De ramen regelmatig openzetten, helpt natuurlijk ook. Alleen dan gaat er wel weer warmte verloren, waardoor uw energieverbruik en -kosten weer stijgen.

Hoe voorkom ik ongedierte in de spouw?

De spouw is een ideale beschutte plek voor dieren om zich te nestelen. Vooral als de spouw geen isolatie bevat. Veel huizen met een spouw van voor 1970 hebben geen spouwmuurisolatie. In de periode werden de muren nog niet geïsoleerd. Deze muren hebben wel vaak ventilatieopeningen voor extra ventilatie. Het zijn juist die ventilatieopeningen waardoor muizen, ratten, vogels, insecten (wespennesten) en zelfs steenmarters de spouw binnengaan. Een muis heeft maar een opening van 5 mm nodig om ergens binnen te komen.

Spouwmuurisolatie voorkomt in veel gevallen ongedierte in de spouw; maakt nestelen een stuk lastiger. Benieuwd welk isolatiemateriaal het beste bij uw woning past? Laat u adviseren door de specialisten van O&A isolatie.

Werkt O&A isolatie ook bij mij in de buurt?

O&A isolatie werkt landelijk. Wij isoleren in heel Nederland spouwmuren. Dus ook bij u in de buurt!

MEER INFORMATIE?